İnsanların merak ettiği sorulardan birisi plastik eşya üretimi ile ilgili olmakta. Bazıları bu eşyaların nasıl bir süreçten geçtiğini araştırabiliyor.
Plastikler, dünya üzerinde birçok üründe mevcut bir madde. Elektronik eşyaların dış kaplaması, korkuluklar ve kapı gibi pek çok alanda plastik hammaddesi ile karşılaşmak mümkün oluyor. Bu gibi ürünlerin sunduğu en büyük ayrıcalıklardan birisi uygun maliyeti. Bundan dolayı plastik eşyalar, insanlar tarafından severek alınan ürünler arasında yer alıyor.
Peki hiç plastik eşyaların nasıl bir üretim sürecinden geçtiğini merak ettiniz mi? Sizler için plastiğin kaynağından eşya üretimine kadar nasıl bir yol izlediğini anlatmak isteriz. Umarız bu içerik sizler için faydalı olur.
Plastik Eşya Üretimi ve Aşamaları
Kaynakların Plastiğe Dönüştürülmesi
Plastik eşyalar, herhangi bir maddeden üretilmiyor. Bu eşyaları üretmek için plastik hammaddesi gerekiyor. Plastik hammaddesi üretmek için ise petrol ve doğal gaz gibi fosil yakıtlar gerekiyor. Fosil yakıtların bu hızla tükenirse gelecekte bitme ihtimalinin bulunduğu belirtilmekte. Bundan dolayı günümüzde artık doğal yollarla da plastik hammaddesi üretilebiliyor. Bu kaynaklar arasında mısır ve pamuk bulunuyor.
Örneğin petrolden plastik üretiminin nasıl yapıldığına değinelim. Bunun için önce petrol, rafineri ile beraber işleniyor. Ardından plastik hammaddesi için gerekli işlemler hallediliyor. Bu şekilde karşımıza plastik madde çıkıyor.
Tasarım
İnsanların plastik eşya üretimi içeriğimizde bilmesi gerektiği bir diğer aşama tasarım olmakta. Bir eşya üretilmeden önce güzel bir şekilde tasarlanması gerekir. Örneğin plastik boru yapıldığını varsayalım. Örnek bir şablon alınmalı veya yeni bir kalıp için çalışmalara başlanmalı.
Malzemelerin Hazırlanması
Tasarım hazır hale geldikten sonra gerekli malzemeler hazırlanmaya başlar. Bu malzemelerin en önemlisi hammadde olarak bulunan plastik olmakta. Plastik, bu aşamada kaya tuzu gibi küçük parçalar halinde bulunuyor. Bir diğer önemli madde ise boya. Eğer renklendirme işlemi yapılacak ise boya da bulunmalı. Ayrıca gerekli kalıbın da hazır halde yer alması gerekir.
Hammaddenin İşlenmesi
Bir plastik eşya için önemli aşamalardan birisi hammaddeyi gerekli makineye doldurup işlemek. Özellikle renklendirme uygulanması gereken yani boyalı olacak hammaddeler için bu işleme yer veriliyor. Bu aşamada boya ile plastik karıştırılıyor. Sonrasında çuvallara boşaltılıp plastik enjeksiyon kalıp makinesine götürülüyor.
Eriyen Plastiğin Kalıba Yerleştirilmesi
Eğer plastik eşya üretimi yapılırken kullanılan plastik enjeksiyon makinesi, üretim tesisinde yer alan en büyük makinelerden birisi olurken aynı zamanda en kullanışlı makinelerden de birisi olarak bulunmakta. Çünkü bu makine, plastik eşyaların üretiminden sorumlu ve uyguladığı tonlarca basınç ile biliniyor.
Plastik hammaddesi makineye aktarılıyor. Ardından kalıp hazır hale getiriliyor. Kalıp, hangi eşya üretilecek ise ona göre şekillere sahip oluyor. Sonrasında makine çalıştırılıyor ve hammadde, kalıba uygun bir şekilde birleştiriliyor. Sıcak sıcak çıkan ürün, soğuduktan sonra rafa ekleniyor.
Ürünün Soğuma Aşaması
Soğuma aşaması, kısa sürede tamamlanan bir aşama. Eşyanın sıcak olmasının sebebi ise işlenen plastiğin çok güçlü bir basınca maruz kalması. Yüksek basınç yüksek ısı oluşturan bir eylem. Yani bir insanın bunun içinde yaşayamayacağı miktarlardan bahsediyoruz. Sıcak çıkan ürün, kısa sürede soğur ve hazır hale gelir.
Etiket Ekleme
Bu aşamalardan sonra plastik eşya üretimi için son kısma yaklaşıyoruz. Artık ürün için etiket ve yapışkan ekleme zamanı. Bu etikette desen, marka, model ve bunun gibi çeşitli bilgilere yer verilir. Özel geliştirilen ürünlerde ise müşteri talebine göre etikete yer verilir.