CNC torna özellikleri ve kullanım alanları ile merak edilen bir makine. Gelin sizlere bu başlık altında bu makineden bahsetmiş olalım.
Dünyanın en çok kullanılan malzemelerinden birisi plastik olarak karşımıza çıkıyor. Plastik eşyalar her ne kadar doğaya zararlı olarak görünse de günümüz teknolojisinin gelişmesi ile beraber fosil yakıtlar dışında doğal yollarla da plastik üretiminin mümkün hale geldiği görülüyor.
Plastik eşya üretiminde kullanılan pek çok makine bulunur. Bu makinelerden birisi de CNC torna olarak yer alıyor. CNC, sayısal kontrol amaçlı kullanılan bir makine. Plastik üretim tesislerinde önemli bir amacı bulunan bu makine hakkında bilinmesi gereken birçok detayı sizler için açıklamak istiyoruz.
CNC Torna
CNC, “computer numerical control” yani bilgisayarlı sayısal kontrol anlamına gelen bir terim. CND makinesi matkap, delme takımı ve torna tezgahı gibi çeşitli işleme takımlarının veya 3 boyutlu yazıcının bilgisayar üzerinden kontrol edilmesini sağlayan ve belirli kodlar ile parçanın işlenmesine olanak tanıyan bir sistem.
CNC torna özellikleri öncesinde birkaç bilgi daha verelim. CNC ile beraber metal, plastik veya kompozit gibi bir madde kullanılarak gerekli şekil veriliyor. Örneğin bir metali ele alalım. Önce işletim sistemi üzerinden gerekli ayarlamalar yapılıyor. Sonrasında hazır kod çalıştırılıyor. Ardından torna, metali işlemeye başlıyor.
Özet geçmek gerekirse kalıplar, CNC torna makinesi üzerinde işleniyor. İşlenen bu kalıp, enjeksiyon makinesine bağlanıyor. Sonrasında ise gerekli üretimler yapılıyor.
CNC Torna Özellikleri
CNC tornanın pek çok özelliği bulunuyor. Bunlardan birisi kendine özgü bir işletim sistemine sahip olması. Kendi içerisinde yer verdiği işletim sistemi ile dikkat çeken bu makine, araç üzerindeki tuşlara uygun bir şekilde geliştirilmiş durumda. Her bir tuş, işletim sistemini etkileyerek donanımın buna göre hareket etmesini sağlar. Örneğin makine üzerindeki tornanın koordinatı güncellenebiliyor.
CNC torna özellikleri arasında otomatik ayarlama yer alıyor. Belirli bir kalıp üretilecek ise kodlar girildikten sonra makine, kalıbın üzerine otomatik bir şekilde geliyor ve işleme hızlı bir şekilde başlıyor. Bu durum zaman verimliliği sağlıyor. Makinenin genel özelliklerine birazdan değiniyor olacağız.
CNC Tornanın Kullanım Alanları
CNC torna, pek çok iş amaçlı kullanılabilen bir ürün. Bu ürünün en önemli kullanım alanı eşya üretimi. Metal, plastik veya farklı alanlarda eşya üretirken CNC tornada yararlanılıyor. Özet geçmek gerekirse bu makine, ürün üretiminde lider bir model.
Ürünün Fiyatları
Ürünün hem bütçe dostu hem de profesyonel modelleri mevcut. Bütçe dostu yani uygun fiyatlı modeller birkaç yüz liradan birkaç bin liraya ulaşıyor. Bu modeller genel olarak hobi amaçlı ve küçük eşyalar üretmek için geliştirilmiş durumda. Profesyonel makineler ise 100.000 TL’nin üzerinde bir fiyat etiketine sahip. Yani kaliteli bir makine almak için yapılması gereken şey 100.000 TL’nin üzerinde bir bütçeyi gözden çıkarmak. Büyük firmalar için bu önemli bir kriter.
Ürünü Kullanmanın Avantajları
CNC torna özellikleri dışında yararları ile de bilinmesi gerekir. Bu faydalar arasında şunları sıralayabiliriz:
- Otomatik ayarlama fonksiyonu
- Hassas işlem yeteneği
- Makineyi kullanmak kolaylıkla öğrenilebilir
- Çalışma performansı en iyi seviyede olur
- Zaman tasarrufu sağlar
CNC Tarihi
CNC makineleri, ilk kez İkinci Dünya Savaşı sonrasında ortaya çıkmaya başladı. Sebebi bazı savaş uçaklarının parçalarının üretilmesiydi. ABD tarafından geliştirilmeye başlanan bu proje, savaşın bitmesi ile beraber ihtiyaç dışı bir ürün olsa da bir süre sonra üretim tesislerinde kendine yer vermeye başladı. Ürün, ilk kez 1952 yılında fabrikada kullanıldı.