Plastiklerin Denizlerdeki Etkileri Nasıl Azaltılır?

  • Anasayfa
  • Blog
  • Plastiklerin Denizlerdeki Etkileri Nasıl Azaltılır?
Plastiklerin denizlerdeki etkileri
29Oca

Plastiklerin denizlerdeki etkileri çeşitli yollarla azaltılabiliyor. Plastikler güzel bir şey olsa da bilinçli olarak kullanıldığında doğaya zarar vermez.

Plastik, polimer yapıda olan bir bileşen. Bu madde sayesinde pek çok plastik ürün müşterilerin kullanımına sunuluyor. Plastikler, aslına bakarsak faydalı şeyler. Plastiklerin zararlı olmasını sağlayan husus bu ürünlerin insanlar tarafından çevreye atılması. Düşük maliyeti sebebiyle insanların plastik malzemeleri bırakmaması fakat bilinçli kullanması gerekir. Bilinçli bir şekilde plastik kullanmak için plastiklerin çöpe atılması yerine birkaç kez daha değerlendirilmesi gerekir. Örneğin plastik ambalaj yeterince büyük ise depo veya çöp doldurma amaçlı kullanılabilir. Bunun bir de denizlere olan etkisini araştırmak gerekiyor.

Plastiklerin Denizlerdeki Etkileri

Plastiklerin denizler üzerindeki etkisinde söz etmeden önce şunu ifade edelim ki her plastik zararlı değildir. Çünkü bazı plastikler yıllar boyunca kullanılabilir yapıda. Örneğin plastik poşet, yiyecek ambalajı ve plastik şişe gibi ürünlerin denizleri kirletmesinden bahsediyoruz. Bunun bilincinde olarak içeriğe odaklanmalısınız.

Plastiklerin denizlere verdiği zararlardan birisi çevreyi kirletiyor olması. Plastik maddeler, denizlere yayılarak denizlerin daha kirli olmasına yol açar. Bu da görüntü kirliliğine yol açar. Bunun yanı sıra bir diğer zararı canlıları etkilemesi. Bu durum, bazı canlı popülasyonlarının da yok olmasına yol açabiliyor. Örneğin kaplumbağalar, suda yüzerken plastik poşetlere takılabilir. Bu da onların hayatlarını zorlaştırabilir.

Plastiklerin denizlerdeki etkileri arasında ekosistemi etkilemesi de yer alıyor. Örneğin plastiklerin verdiği zararlar sebebiyle baz canlılar yok olma tehlikesiyle karşılaşıyor. Bu da onların sonunu getirebilir bir durum.

Plastiklerin denizlerdeki etkileri

Plastikler sebebiyle oluşabilecek bir diğer sorun ekonomik problemler. Örneğin bu durum balıkçılığı olumsuz yönde etkileyebilir. Bir diğer örnek olarak turizmi gösterebiliriz. Bir turist, kirli denizlerin bulunduğu bir yere gitmek istemez. Bu da turizm gelirlerinin düşmesi anlamına gelir.

Plastiklerin Denizlerdeki Etkilerini Düşürme

Plastiklerin denizlerdeki etkileri çeşitli yollarla azaltılabiliyor. Bunlardan birisi çevreye çöp atmamak. Çöpler çöp kutusuna veya geri dönüşüm alanına atılmalı. Yere atılan bazı plastikler dönüp dolaşıp denizlere karışır. Temiz bir çevre için çöplerin yere atılmaması gerekir.

Bir diğer yapılması gereken şey çevre temizliği. Günümüzde gönüllü olarak temizlik yapan insanlar mevcut. Örneğin sahilde yürürken, teknede gezerken veya bunun gibi pek çok aktiviteyi gerçekleştirirken aynı zamanda yerdeki çöpler de toplanabilir. Bu da çevre kirliliğinin önüne geçen bir eylem olur. Daha temiz bir çevre için çevrenin her vatandaş tarafından gerektiğinde temizlenmesi gerekir. Temizlik işi büyük ise ekip çağrılabilir. Duyarlı bir vatandaş olmak bunu gerektirir.

Plastiklerin denizlerdeki etkileri daha da azaltılabilir. Bunun için uygulanabilecek bir diğer yöntem halkı bilinçlendirmek. Siz bir vatandaş olarak çevrenizdeki insanları bilgilendirerek çevre kirliliğinin önüne nasıl geçileceğini anlatmanız gerekir. Örneğin plastiklerin geri dönüşüm kutusuna atılması gerektiğinin belirtilmesi gerekiyor. Bu gibi adımlar sayesinde dünyanın daha temiz bir yer haline gelmesi mümkün olur.

Bazı plastik ürünlerden vazgeçmek mümkün. Bu ürünleri kullanmak yerine alternatif ürünlere yönelmek gerekir. Mesela plastik kapı ve pencere gibi ürünler uzun ömürlü olduğu için kullanıma uygun şeyler. Plastik poşet yerine ise bez poşet veya kenevir poşet kullanılabilir. Bu gibi birçok alternatif var. Plastik şişe kullanmak yerine ise cam şişe kullanımı uygun olmakta. Yapılması gereken şey dışarıdayken cam şişe taşıyıp buna su doldurmak. Ayrıca termos ile de bu iş halledilebiliyor. Yani bu gibi pek çok yöntem ile plastiklerin denizlerdeki etkileri azaltılabiliyor.

Kategoriler: PLASTİK Etiketler: denizPlastik

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Shopping Cart

Sepetinizde ürün bulunmuyor.

Yardım merkezine hoşgeldiniz.

Sizi Arayalım
X