Plastikler hakkında ilginç bilgiler almak isteyenleri bu yazıya davet ediyoruz. Bu içerikte sizlere plastiklerle ilgili bilinmesi gerekenleri aktardık.
Plastik eşyalar, hayatımızı kolaylaştıran pratik ürünler olarak yer alıyor. Bu tür ürünler sayesinde hem maliyet azalıyor hem de ürünlere erişim daha kolay oluyor. Plastiklerle alakalı bilinmesi gereken birçok ilginç bilgi de bizlerle buluşuyor. Gelin hemen ilginç bilgileri açıklamaya başlayalım.
Plastikler Hakkında İlginç Bilgiler
Plastiklerle alakalı karşımıza çıkan ilginç bilgilerden birisi plastik firmalarının halka karşı oynadığı oyun. 20. yüzyılda plastik üretim maliyetinin düşük olması ve ürünlerin sudan ucuz fiyata satılması vatandaşların dikkatini çekiyordu. Halk, plastik eşyalar aldığında aynı ürünü uzun süre kullanmaktaydı. Bu da firmaların az kazanç elde etmesine yol açıyordu. Şirketler, hemen bir yalan uydurarak plastiklerin tek kullanımlık olduğunu dile getirdi. Aslında plastikler çok kullanımlık ürünlerdi. Plastik biberon için dahi bu durum geçerliydi. Neyse ki sonradan gerçek ortaya çıktı ve plastik ürünlerin çok kullanımlık olduğu anlaşıldı. Üretim tesislerimizin çok kullanımlık ve uzun ömürlü eşyalar ürettiğini açıklayalım.
Plastikler hakkında ilginç bilgiler arasında bazı plastiklerin geri dönüştürülmesi yer alıyor. Her plastik çeşidi geri dönüştürülmez. Plastik atıkları için bir kutu yer alsa da aslında bazıları geri dönüştürülebilir yapıda bulunur. Tesislerde ayıklama işlemi yapılır ve geri dönüşümü mümkün olan plastikler, geri dönüşüm işlemine gönderilir. Ayrıca plastiği geri dönüştürmenin plastik üretmekten daha maliyetli bir iş olduğunu da belirtelim. Günümüzde bazı büyük şirketler, plastikleri geri dönüştürüyor.
Plastiklerle alakalı bilinmesi gereken bir diğer bilgi yakılmaması gerektiği. Özellikle köyde çalışan insanlar çevredeki plastikleri ve çöpleri bir araya getirip yakarak çevre temizliği yapabiliyor. Aslına bakarsak bu güzel bir adım olsa da bir taraftan tehlike saçıyor. Çünkü plastik, yakıldığı zaman kimyasal maddeler havaya karışıyor. Bu maddeler, vücuda girerek insan sağlığını etkiliyor. Özetle plastikleri yakmanın canlıların sağlığı üzerinde etkisi bulunur.
Plastikler hakkında ilginç bilgiler arasında plastik yiyen bakterilerden de bahsedebiliriz. Evet, yanlış duymadınız. Plastik yiyen bakteriler bulunuyor. Daha önce yapılan bir araştırmada bir bakterinin PET türü plastikleri yediği ortaya çıktı. Yani bakteri, içecekleri korumada kullanılan PET şişe yiyor. Bunu yapabilme yeteneğini sindirim sistemindeki özel enzimlere borçlu.
Plastiklerle ilgili bilinmesi gereken bir diğer şey petrol gibi fosil yakıtlar dışında da üretilebilir oluşu. Örneğin mısırın dış katmanı ile plastik üretimi mümkün olmakta. Hatta buna ek olarak bu tür plastik, antibakteriyel özelliğe de sahip. Henüz yaygınlaşmasa da bu türde bir plastiğin de bulunduğunu açıklayalım. Çok yaygın olmamasının sebebi talebi karşılayacak kadar bol bulunmaması.
Plastikler hakkında ilginç bilgiler arasında bir silginin plastik bir kalemtraşı eritebileceği yer alıyor. Belki hayatınızda ilk kez böyle bir bilgiye şahit oluyorsunuz. Bir kalemtraş, silgi ile birlikte eriyebiliyor. Bunu denemek isterseniz yapmanız gereken şey silgiyle kalemtraşı silmek. Kalemtraşın bir süre sonra erimeye başladığını göreceksiniz.
Plastiklerle ilgili yapılan bir çalışmadan söz edelim. Buna göre bebeklerin vücudunda yetişkin bireylere göre daha fazla plastiğe rastlandı. Alınan bazı örneklerde bebeklerde, yetişkinlere kıyasla 10 kat daha fazla PET plastik parçası bulundu. Bunun sebebinin bebeklerin plastik ambalajlı ürünler ve plastik biberon gibi eşyalarla beslenmesi olarak yorumlanıyor. Ebeveynlerin parçaları daha iyi yıkaması ve plastiklere karşı daha temkinli yaklaşması doğru bir karar olabilir. Plastikler, vücuttan atılsa da bir kısmı kana karışır.