Mikroplastiğin canlılardaki zararları bilinmeli ki insanlar buna göre önlemler alsın. Mikroplastik, gelecekte tehlikeli sonuçlar doğurabilir.
Plastikler, her ne kadar faydalı olsa da mikroplastiklerin bazı tehlikeleri mevcut. Plastikler, doğa için ciddi hasarlara yol açarken mikroplastikler, insanlar ve hayvanlar için önemli tehlikelere yol açıyor. Bu anlamda yapılması gereken şey mikroplastiklere karşı önlemler almak. Aslına bakarsak günümüzde bu tür parçalara karşı önlem almak kolay değil. Çünkü mikroplastikler, özellikle şehir hayatına adapte olan her insanın karşılaştığı bir madde. Mikroplastikler ile beraber nanoplastikler için de bu durum geçerli. Marketten alınan plastik ambalajlı ürünlerden gıdalara bile küçük plastik parçaları geçmekte.
Plastik
Plastik, petrol ve doğal gaz gibi hammaddelerden elde edilen bir ürün. Bunun yanı sıra mısırın dış katmanı gibi ürünlerden de plastik elde ediliyor. Genel olarak değerlendirdiğimizde plastiğin hammaddesi petrol ile üretilmekte. Petrolün işlenmesi ile ortaya çıkan plastik, pek çok sektörde kullanılıyor. Yiyecek paketi, klavye kasası, elektrik süpürgesinin dış katmanı, araba parçaları ve kase gibi çeşitli ürünlerde plastik eşyalar ile karşılaşıyoruz. Bunun yanı sıra kapı, pencere ve boru gibi ürünlerde de plastiğe rastlanıyor. Plastik, sunduğu uygun fiyat sebebiyle büyük bir ilgiye yer veriyor.
Mikroplastik ve Nanoplastik
Mikroplastiğin canlılardaki zararları öncesinde bu kavramları açıklamak gerekir. Mikroplastik, 5 mm altındaki plastik parçalarına verilen isim. Bu tür parçalar genellikle büyük plastik hammaddeli ürünlerdeki parçaların kopması ile veya normal şartlarda bu şekilde üretilmesi ile ortaya çıkar. Mikroplastik genel olarak kozmetik ürünleri, temizlik ürünleri, tekstil, ambalaj malzemeleri ve oyuncak gibi ürünlerde karşımıza çıkar.
Nanoplastik ise 1 nanometre ile 1 mikrometre arasında olan parçalara verilen isim. Bu parçalar, çok küçük olduğu için gözle görülmeyecek boyutta. Bundan dolayı fark edilmeden insan vücuduna girmesi oldukça kolay. Bu tür parçalardan korunmanın yolu plastik ambalajlı ürünleri daha az kullanmak. Günümüze baktığımızda şehir hayatında bu pek mümkün gibi durmuyor.
Mikroplastiğin canlılardaki zararları öncesinde birkaç bilgi daha vermeliyiz. Nanoplastikler, farklı olaylarda oluşabiliyor. Örneğin poşet çayın plastik poşetindeki parçalar, çayın içerisine karışır. Bu da nanoplastiğin vücuda karışması anlamına gelir. Bir diğer örnek olarak kozmetik ürünlerini gösterebiliriz. Kozmetik ürünlerinden yararlanan insanlar özellikle yüzüne sürenler bu ürünleri kısmen yutmuş olur. Yüze sürülen bir kozmetik ürününde nanoplastikler bulunur. Bu da nanoplastiklerin ağza girip sindirim sistemine ulaşmasını sağlar.
Mikroplastiğin Canlılardaki Zararları
Plastikler, hayatımızda 19. yüzyılın sonuna doğru girmeye başladı. 20. yüzyılda ise yaygınlaşma hareketinde bulundu. 21. yüzyılda yoğun olarak kullanılan bu ürünlerin bir çeşidi olan mikroplastik ve nanoplastiğin vücuda karışması tehlikeye yol açabilir. Henüz bu tür parçaların vücuda verdiği zararlar bilinmiyor. Çünkü araştırma aşamasında. Bunun sebebi bu kavramların hayatımıza yeni yeni girmesi ve sonuçlarının öğrenilmesi için bir süre geçmesi gerektiği. Bu olayı sigaraya benzetebiliriz. Sigara önceden bol bol kullanılırken sonradan tehlikeleri anlaşıldığında kullanımı azalan bir ürün oldu.
Mikroplastiğin canlılardaki zararları henüz net olarak bilinmese de bazı tahminler yapılıyor. Bazı uzmanlar, plastik parçaların toksin madde olarak görülüp vücuttan atıldığını düşünüyor, bazıları da vücutta birikebileceği ihtimali üzerinde duruyor.
Henüz kesinleşmeyen zararlardan birisi plastik parçalarının organlara ve sistemlere dağılabileceği ihtimali. Özellikle sindirim sistemi, karaciğer, böbrek, kalp, sinir sistemi ve üreme sistemi üzerinde duruluyor. Ayrıca dolaşım sisteminde de dolaştığı söylenen bir diğer bilgi. Gelecekte bu parçaların vücuda zarar verip vermediği daha iyi anlaşılıyor olacak.