Plastik, en çok kullanılan ürünlerden birisi. Bu doğrultuda plastik çeşitleri hakkında da bilgi sahibi olmak gerekiyor. Gelin bunları açıklayalım.
Plastik, genellikle fosil yakıtlardan oluşan fakat son zamanlarda gelişen teknoloji ile mısır ve pamuk gibi ürünlerden de elde edilen bir malzeme. Uygun maliyeti sebebiyle birçok sektörde bizlerle buluşan bu madde, aslında genel olarak toz şeklinde yer alıyor. Hammadde halinde üretim tesisine giren plastik parçaları birleştirilerek istenilen şekle ulaşıyor.
Pet şişe, ekran çerçevesi, araba kaportası, tabak ve ambalaj gibi pek çok ürün olarak yer alan plastikler hayatımızın bir parçası haline geldi. Son zamanlarda plastik poşet yerine bez poşet kullanımı veya çevre kirliliğinin azaltılması gibi çeşitli adımlar atılsa da aslına bakarsak her yerde bu maddelerle karşılaşıyoruz. Bununla beraber her plastik maddesinin farklı kullanım alanları bulunuyor.
Plastik Çeşitleri
Plastik, tek bir hammadde değil. Polimer olarak üretilen bu maddenin farklı çeşitleri bulunur. Her plastik maddesinin uygun olduğu ürünler yer alıyor. Örneğin gıda sektöründe farklı otomotiv sektöründe farklı plastikler kullanılır.
Polietilen
Polietilen, kullanım alanı geniş bir plastik türü. Yıllık bazda 100 milyon tonun üzerinde üretimi bulunan bu madde özellikle paketleme ürünlerinde kendine yer buluyor. Örneğin plastik torba, plastik film ve plastik şişe gibi ürünlerde yer alır.
Polipropilen
Karşımıza çıkan bir diğer plastik olan polipropilen, dayanıklı bir madde olmasıyla biliniyor. Asit ve bazlara karşı direnç gösteren bu madde, aynı zamanda düşük maliyete sahip olmakta. Bu maddenin dezavantajı UV ışınlarına karşı dayanıklı olmaması, kaplamasının zor oluşu ve oksitlenmeye açık bir bileşen barındırması. Genel olarak yiyecek paketleme, otomotiv yan sanayii ve bahçe mobilyası gibi alanlarda tercih edilir.
Polistiren
Paketleme, beyaz eşya, elektronik ve tek kullanımlık plastik ürünlerde kullanımı yaygın olan polistiren temiz yüzeyli olmakla beraber sert ve kırılgan bir madde. Hammadde olarak düşük maliyetle üretilen polistiren, suyu tutmaz ve yılda birkaç milyon ton üretilir.
Polietilen Tereftalat
PET olarak da bilinen bu madde, saydam görünümü ile öne çıkan bir ürün. Pet şişe kavramı da aslında buradan geliyor. Pet şişelerin üretiminin yanı sıra sentetik kumaşlarda da bu ürüne yer veriliyor.
Polyamid
Pek çok alanda kullanıma ev sahipliği yapan ve plastik çeşitleri arasında yer alan polyamid diş fırçası, misina, fiber, mutfak eşyaları, spor giysileri ve tekstil sektörü gibi pek çok yerde kullanılıyor.
Polivinil Klorür
Aslında bu maddeyi birçok insan biliyor. PVC olarak geçen bu madde kapı, pencere, boru, profil ve elektrik kablosu gibi alanlarda kullanımı yaygın bir hammadde. Yaklaşık 7 kez geri dönüşümü mümkün olan PVC, 140 yıllık ömre sahip.
Polikarbonat
Daha pek çok plastik çeşidi bulunuyor. Bir diğeri ısıya karşı olan dayanıklılığı ile bilinen polikarbonat. Alevi iletmeyen ve kendi kendini söndürme özelliğine sahip olan polikarbonat, yangına karşı dayanıklı olması sebebiyle önemli yerlerde kendine yer veriyor. Örnek olarak CD, laboratuvar, banka, gözlük ve bazı ev eşyalarında yer alır.
Akrilonitril Bütadien Stiren
Elektronik aletlerin plastik aksamı için kullanılan bu ürünün 1 kilogramını üretmek için 2 kilogram petrol tüketilir. Ağırlıklı olarak Tayvan’da üretilen ABS boru, otomotiv parçaları ve koruyucu kask gibi çeşitli ürünlerde kendine yer veriyor.
Poliviniliden Klorür
PVDC olarak yer alan bu madde, plastik çeşitleri arasında bulunmakta. Küflere karşı koruduğu için paketlemede kullanılan hammadde, aynı zamanda ev ürünleri, endüstri ve oyuncak gibi alanlarda da karşımıza çıkıyor.