Plastik Tarihi

Plastik Tarihi
11Oca

Plastikler, hayatımızın neredeyse her yerinde karşımıza çıkıyor. Peki nasıl oldu da plastikler bir anda bu kadar yayıldı? İşte karşınızda plastik tarihi.

Bir düşünün, nereye bakarsanız onlarla karşılaşıyorsunuz. Marketten ürün alırken onlardan yüzlercesini görüyorsunuz. Evde kirlenen çamaşırları kirli sepetine atarken onunla karşılaşıyorsunuz. Balkon kapısında ve pencerede bile o var. Bunun adı plastik. Aslında dünya tarihinde çok uzun bir yeri bulunmuyor. Özellikle endüstriyel çağdan sonra kendisine yer veren bu ürün, bir anda popüler hale gelmeye başladı. Bunun en önemli sebeplerinden birisi plastiğin maliyeti olmakta.

Plastik

Öncelikle plastiğin ne olduğunu açıklamak gerekiyor. Plastik, insan yapımı polimerler olarak adlandırılıyor. Bu polimerler, kullanım alanına göre farklı çeşitlere yer vermekte. Örneğin PVC olarak adlandırılan plastikler kapı ve pencerelerde karşımıza çıkar. PET olarak bilinen plastik türü ise şişe olarak kullanılır. Plastikler, bunun gibi çeşitlere sahip bir ürün.

Plastik Üretimi

Sizlere plastik tarihi öncesinde plastiklerin nasıl üretildiğinden bahsetmiş olmalıyız ki tarihine daha iyi odaklanın. Plastiklerin hammaddesi genel olarak petrol. Petrol, fosil bir yakıt. Bu hızla tükenmeye devam ederse yenileri oluşsa bile kısa sürede tükenir. Çünkü tüketim, üretimden daha fazla olmaya başladı. Petrol, işlendikten sonra oluşturulan malzeme ile plastiğe yer veriliyor. Ardından üretim tesislerine gönderiliyor. Üretim tesisleri de plastiği işleyerek istenilen ürün haline getiriyor. Plastik enjeksiyon makinesi, plastik kullanımında önemli bir role sahip.

Plastik Tarihi

Plastikler, tarih boyunca özellikle son yüzyıllarda karşımıza çıkan bir madde. Bu maddenin tarihi hakkında bilinmesi gereken önemli detaylara yer verelim. Sizleri 1869 yılına götürelim. Bu yıl bir yarışma düzenleniyor. Bu yarışmanın amacı fildişine alternatif bir nesne üretmek. Fildişi, fil gibi bazı hayvanların dişlerinin alınıp farklı amaçlar için kullanılması anlamına geliyor. Hayvanların eziyet çekmemesi için başlatılan bu yarışma kapsamında yarışmaya katılanlar arasında bulunan John Wesley Hyatt, fildişine alternatif olarak dünyanın ilk sentetik polimerini üretti.

Plastik Tarihi

Kendisinin üretmiş olduğu polimer yani plastik, yarışmada ilgi çeken eşyalardan birisi olmuştu. O kadar popüler oldu ki pek çok vatandaş da bu ürüne ilgi göstermişti. Plastiklerin tarihi bu şekilde resmî olarak başlamış oldu. Plastik tarihi bununla bitmiyor.

20. yüzyıla geldiğimizde ise Leo Baekeland tarafından yeni bir plastik üretildi. Bakalit olarak adlandırılan bu madde, laboratuvar ortamında sentezlenerek ortaya çıktı. Bu icadın ardından artık plastik üretimi endüstriyel açıdan hız kazanmaya başladı. Bu da plastik ürünlerin yaygınlaşması anlamına geliyor.

20. yüzyılın ilerleyen dönemlerine doğru plastikler, hayatın pek çok yerine girmeye başladı. Örneğin ürün ambalajları, bazı eşyaların dış katmanı ve tamamen plastik eşyalar gibi ürünler ortaya çıktı. Özellikle 2. Dünya Savaşı’nda artan eşya ihtiyacı sebebiyle plastiğe daha büyük önem gösterildi. Yani plastik üretimi, bu savaşın ardından daha büyük bir değer kazandı.

Sizlere plastik tarihi başlığını anlatırken savaş sonrası döneme de değinmeliyiz. Savaş sonrasında plastik üretimi yapan şirketler, bazı iddialar ortaya attı. Bunlardan birisi plastiklerin tek kullanımlık olduğu ile alakalıydı. Fiyatının çok uygun olması sebebiyle müşteriler, buna inanıp ürünleri satın alıyordu. Aslına bakarsak tek kullanımlık olayı, plastik tabak, plastik biberon veya plastik şişe üreten markaların daha çok kazanması içindi. Yani aslında tek veya çok kullanımlık arasında ciddi bir fark yok.

Firmamız, kaliteli plastik hammaddesine ağırlık vererek tek kullanımlık ürünler üretmiyor, yani birden fazla kez kullanılabilir ürünlere yer veriliyor. Bunu da belirtmiş olalım. Günümüze doğru plastikler için geri dönüşüm olayı geliştirildi. Bu sayede plastiklerin bir araya toplanması ve dönüştürülmesi sağlandı.

Kategoriler: PLASTİK Etiketler: Plastiktarih

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Shopping Cart

Sepetinizde ürün bulunmuyor.

Yardım merkezine hoşgeldiniz.

Sizi Arayalım
X